+ 0032 (0) 325 716 48

over ons

De geschiedenis van het gebouw

Het gebouw waarin L’Entrepôt du Congo is gevestigd, is één van de oudste op de Vlaamsekaai. Het kent een gekleurde geschiedenis die de moeite waard is kort te belichten.

Na het slopen van de Spaanse wallen en het Zuidkasteel in de jaren 70 van de 19de eeuw werden er drie dokken gegraven op het Zuid. Op de voorgevel staat nog steeds de benaming van de eerste eigenaar, Brouwerij Brys Bornem. De biertonnen werden per binnenschip aangevoerd uit Bornem en dan opgeslagen in het magazijn in De Burburestraat. In het gebouw huisde de administratie.

Tijdens het Interbellum werd het de hoofdzetel van een koffiemakelaar. Na de Tweede Wereldoorlog werd het getransformeerd tot een opslagplaats voor olie en benzine.

De opening van L’Entrepôt du Congo

Rond 1970 werd er een piepklein café van gemaakt, genaamd Binnen & Buiten. In 1989 ging deze failliet. l’Entrepôt du Congo opende zijn deuren op 17 januari 1991. Diezelfde avond begon de eerste golfoorlog met het spectaculaire bombardement op Bagdad. De opening was om 19 uur gepland, maar dat bleek nogal ambitieus te zijn want er moest nog zeer veel gebeuren. De toenmalige eigenaar besloot dat echter te benadrukken in plaats van het te verstoppen. Zo kregen alle medewerkers een witte overall aangepast en werd het café volledig leeggemaakt. Op het moment dat het volk begon binnen te stromen, startten zij met het ineenzetten van de tafels, het uitpakken van de stoelen, het verder schilderen van de muren en het afwerken van de toog en dergelijke.

Sinds dag 1 is er zo weinig mogelijk aan het interieur veranderd. Het café moest een terugkeer betekenen naar het oercafé, een plaats waar iedereen zich thuis kan voelen, waar rang, stand, leeftijd of gezindheid van geen tel is. Vele jaren later is Entrepôt nog steeds een begrip en vaste waarde is in Antwerpen.

Een nieuw L’Entrepôt du Congo

Nu wij Entrepôt hebben overgenomen is alles gerestaureerd en wordt Entrepôt weer een nieuwe tijd in geblazen. Zo staan wij nog steeds klaar voor een lekker ontbijt, lunch of diner maar hebben wij voor de borrel nu ook alle elementen om een onvergetelijke avond te organiseren. Kom gauw een kijkje nemen bij het vernieuwde, maar nog steeds oude vertrouwde, L’Entrepôt du Congo.

Events

Er konden momenteel geen evenementen gevonden worden